3 Φεβρουαρίου 2015

Μικρά και μεγάλα μυστικά για τα ψάρια





Τα ψάρια αποτελούν πλούσια πηγή πρωτεϊνών υψηλής ποιότητας, έχουν πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και αναμφισβήτητα είναι μία τροφή πολύτιμη για την υγεία μας. 
Όμως πόσο καλά τα γνωρίζουμε; Μήπως υπάρχει και κάτι άλλο, που ίσως δεν ξέρουμε και αν το μάθουμε η ζωή στην κουζίνα θα γίνει πιο εύκολη και διασκεδαστική;




Φρέσκα ψάρια


  • Τα ψάρια είναι φρέσκα, αν τα μάτια τους είναι γυαλιστερά και διαυγή. Επίσης όταν τα λέπια του είναι γυαλιστερά και στέρεα κολλημένα στο δέρμα του, ενώ τα βράγχια του ροζ ή κόκκινα
  • Για να καθαρίσουμε πιο εύκολα το ψάρι, το βάζουμε για μισή ώρα στην κατάψυξη. Τα λέπια, οι βρόγχοι και τα εντόσθια καθαρίζονται πιο εύκολα όταν ψάρι είναι παγωμένο
  • Όταν βράζουμε ψάρι για σούπα, βάζουμε μερικά φύλλα δάφνης στην κατσαρόλα. Το άρωμά τους σκεπάζει την μυρωδιά του ψαριού
  • Όταν ψήνουμε ψάρι στον φούρνο, μπορούμε να στρώσουμε στον πάτο του ταψιού φέτες από κρεμμύδια, ψιλοκομμένο μαϊντανό ή σέλινο και από πάνω να τοποθετήσουμε τα ψάρια. Με τον τρόπο αυτό τα ψάρια θα γίνουν πιο νόστιμα, αλλά και δεν θα κολλήσουν στο ταψί
  • Για να ξεμυρίσει η κουζίνα από τη δυσάρεστη μυρωδιά του ψαριού, που ψήσαμε, βάζουμε σε μία κατσαρόλα 1 ποτήρι νερό και 3 κουταλιές ξύδι άσπρο και τα βράζουμε για λ΄γα λεπτά

Κατεψυγμένα ψάρια

  • Αν τα κατεψυγμένα ψάρια τα αφήσουμε να ξεπαγώσουν μέσα σε γάλα, θα χάσουν την χαρακτηριστική μυρωδιά του κατεψυγμένου και θα ξαναβρούν την γεύση του φρέσκου
  • Η σάρκα του κατεψυγμένου ψαριού θα γίνει πιο τρυφερή, αν τα αφήσουμε να ξεπαγώσουν μέσα σ' ένα μείγμα από νερό και χυμό λεμονιού ή ξυδιού ή κρασιού
  • Για να φύγει η έντονη μυρωδιά του κατεψυγμένου ψαριού, όταν το βράζουμε, ρίχνουμε μερικές σταγόνες ξύδι
  • Για να φύγει η έντονη μυρωδιά του ψαριού από τα χέρια μας τα τρίβουμε με αλάτι, ξίδι
  • Για να ξεμυρίσει το τηγάνι που τηγανίσαμε τα ψάρια, το πασπαλίζουμε με αρκετό αλάτι, προσθέτουμε καυτό νερό και το αφήνουμε για μισή ώρα, προτού το πλένουμε κανονικά


Δεν υπάρχουν σχόλια: