25 Νοεμβρίου 2016

7 χρυσοί κανόνες για τα ζυμαρικά




Τα ζυμαρικά αναμφισβήτητα τα λατρεύουμε όλοι μας. Γίνονται γρήγορα, είναι χορταστικά και οικονομικά. Είτε σαν πρώτο πιάτο, κυρίως πιάτο ή γαρνιτούρα συνδυάζονται με επιτυχία με κρέας, θαλασσινά, κοτόπουλο, λαχανικά και όλα τα αρωματικά χόρτα.
Ας δούμε λοιπόν με ποιο τρόπο μαγειρεύονται καλύτερα αυτές οι χαρισματικές τροφές, ώστε να διατηρούν όλα τα χαρακτηριστικά της γεύσης τους και να είναι πιο εύπεπτες.




7 χρυσοί κανόνες

Οι κανόνες για το βράσιμο των ζυμαρικών είναι απλοί, αλλά πρέπει να τους ακολουθούμε κατά γράμμα.

  1. Το νερό είναι το πρώτο, που πρέπει να προσέξουμε. Η ιδανική δόση είναι περίπου 1 λίτρο νερού για κάθε 500 γραμμάρια ζυμαρικών.
  2. Τα ζυμαρικά θα πρέπει να ρίχνονται στην κατσαρόλα μόνο όταν βράζει το νερό ζωηρά. Για να μην κολλήσουν μεταξύ τους και ιδιαίτερα τα ζυμαρικά με αυγά, προσθέτουμε 1 κουταλιά λάδι.
  3. Αλατίζουμε το νερό πριν ρίξουμε τα ζυμαρικά. Καλό είναι να χρησιμοποιούμε χοντρό αλάτι (1 κουταλάκι για κάθε λίτρο νερού).
  4. Χρησιμοποιούμε ψηλή και ευρύχωρη κατσαρόλα, κατά προτίμηση από ανοξείδωτο ατσάλι.
  5. Αφού ρίξουμε τα ζυμαρικά σκεπάζουμε την κατσαρόλα μέχρι να ξαναρχίσει ο βρασμός και συνεχίζουμε το βράσιμο χωρίς σκέπασμα.
  6. Για τον χρόνο βρασμού εμπιστευόμαστε τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα δοκιμάζουμε 2 λεπτά πριν από την ενδεδειγμένη ώρα, για να αποφύγουμε δυσάρεστες εκπλήξεις.
  7. Μόλις είναι έτοιμα τα ζυμαρικά, σταματάμε το βρασμό ρίχνοντας στην κατσαρόλα 1 ποτήρι κρύο νερό και τα σουρώνουμε.
Τι συμβαίνει όταν ξεχαστούμε και τα βράσουμε περισσότερο ;

Εκτός από τη γεύση και το κράτημα τα παραβρασμένα ζυμαρικά, ακόμη και τα λιγότερο αρτυμένα, είναι πιο βαριά. Αυτό συμβαίνει γιατί το άμυλο, στο οποίο είναι πλουσιότατα, με το παρατεταμένο βράσιμο έχει την τάση να πήζει, δημιουργώντας στην επιφάνειά τους ένα στρώμα σαν ζελέ. Αυτό είναι που κάνει τα ζυμαρικά πιο δύσκολα στην χώνευση.


Δεν υπάρχουν σχόλια: